fredag 8 juni 2012

Försvarsmaktsmästare i multisport

Lördagen den 2 juni avgjordes Försvarsmaktsmästeskapet (FMM) i den ädlaste av idrotter, nämligen multisport. Tävlingen hölls i samband med Sportson Adventure Race som i år var andra deltävlingen i Svenska multisportcupens sprintklass. Tibro var tävlingsort och EGAR ställde upp med två lag, EGAR Svart med Christian och jag (Daniel) samt EGAR Gul med Martin och Gustav Wachenfeldt som skulle köra sin första multisporttävling. Totalt var det bara åtta anmälda lag i FMM, tyvärr verkar det vara svårt att få folk att vilja vara med trots att Försvarsmakten betalar anmälningsavgift, kanothyra, fixar boende, resa, mat efter tävlingen och inte minst 8 timmars arbetstid. Vi som var där fick dock en kanondag med fina banor, fint väder och en riktigt bra arrangerad tävling.
Snyggaste kanoterna!!
Gustav och Martin planerar...
Sträcka 1. Prolog orientering 3,1km:
Starten gick som väntat i mycket högt tempo och det var hård kamp in till första stämplingen. Axa-Adidas drog direkt ifrån övriga fältet. Christian och jag hängde i bra och tampades med High Chaparall och team Ulvsbyn om platserna bakom Axa-Adidas. Vi växlade till paddlingen som tredje lag men bara sekunder skiljde mellan andra och fjärdeplats. Martin och Gustav fick kriga lite mer om första stämplingen men jobbade sig uppåt i fältet under resten av löpningen och var med bra in till växlingen.




Sträcka 2. Paddling Kanot 7,5 km
Paddlingen var på Tidan och vi skulle köra två varv så vi kunde hela tiden ha god koll på hur vi låg till. Christian och jag fick inte till flytet riktigt på paddligen, det kändes som vi stressade lite och det var lite småstruligt. Vi tappar lite mot High Chaparall men drar ifrån lite på Ulvsbyn och växlar som tredje lag, runt 30 sekunder efter High Chaparall. EGAR Gul gör en riktigt bra paddelsträcka och kör upp sig till en femte/sjätteplats och ligger nu på en stabil andraplats i FMM.




Sträcka 3. MTBO
Första delen på sträckan var orienteringsintensiv inne i Tibro. Vi gjorde en bra växling och tog ett bra vägval ut från TC och var ikapp High Chaparall halvvägs till första kontrollen. Därefter så lyckas vi med att orientera ifrån dem då de gör några småmissar och vi är på ensamma på andraplats ut på den andra delen av sträckan som går i skogen norr om Tibro på stigar och småvägar. Här klarar vi inte riktigt att hålla uppe tempot samt att jag gör några småbommar i samband med omvikning av kartan. Detta gör att både High Chaparall och Ulvsbyn närmar sig och kommer ikapp. Ytterligare en liten bom och de cyklar om oss. Vi är nu nere på en fjärdeplats men biter i bra in mot TC. Gustav har oturen att få in en grov gren i bakhjulet på en riktigt stökig avverkningsväg. Grenen knäcker växelörat, sliter av växelvajer och kedjan. Här tar tävlingen tyvärr slut för Martin och Gustav.




Sträcka 4. Orientering 6,5 km
Sista sträckan var även den av stadsorienteringskaraktär med lätt orientering och asfaltslöpning. Det höga tempot började ta ut sin rätt och jag var ordentligt sliten. Snodden fram till Christian var bitvis rejält spänd. Jag lyckades dock att orientera rätt bland alla hus och gator. Avståndet både fram och bak kändes svårt att göra något åt men mot slutet av sträckan kändes det som att vi kom lite närmare tredjeplatsen. På sista kontrollen gör Ulvsbyn en miss och vi kan knipa tredjeplatsen i tävlingen och segern i FMM.




Tävlingen var riktigt rolig, kanske lite för lite skogsorientering för min del men man kan ju inte få allt. Det kändes riktigt skönt att vi kunde försvara guldet i FMM. Till nästa år hoppas vi att det kommer lite fler lag från Försvarsmakten.

//Danne      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar