lördag 22 oktober 2011

Racerapport Raid Uppsala


Då var det dags - sista tävlingen för året! Så det var med blandade känslor som vi stod på startlinjen 8.30 i Sunnerstagropen, med minus två grader i luften och höstdis omkring oss. Raid Uppsala är lite längre än de övriga korta tävlingar vi har  kört denna säsong. Vinnartiden var beräknad till sex timmar, istället för de sedvanliga 4 timmarna i cupen. Kanot istället för kajak stod på programmet, och det var bra att Christian hade varit upp till Umeå helgen innan så att vi fått öva ihop oss. Det lönade sig!

Starten gick med en 4 km snitslad löpning som prolog. Vi låg med bra i täten och växlade efter 13 min i toppen tillsammans med Malin & Danne, samt de andra två lag som vi trodde var våra huvudkonkurrenter; City Wolfs med Andreas Mathisen & Åsa Erlandsson samt Statkraft med Arvid Björkrot & Ingrid Stengård.

Snabb växling och ut på kanotpaddlingen på Fyrisån. Direkt tar vi täten - övningen i Umeå lönade sig! Vi utökade så sakteliga ledningen och låg i toppen med bara två herrlag framför oss. Sträckan gick först norrut på Fyrisån, för att sen vända söderut och tillbaks ned till Stocksundsbron som den mest södra kontrollen. Därefter tillbaks till TC i Sunnerstagropen. Vid växlingen in från kanoten så ledde vi med 1,5 min över City Wolfs, med drygt 4 min ned till treorna Statkraft.
Foto: Martin Wichardt 
Direkt ut på löpningen ned till Alnäs och de väntande hinderbanorna som vi hade scoutat kvällen innan. Bestod bla. av lian-svingning, spindelnäts-"klättring", klättring över och under stockar. Sen till cykeldepån vid Stocksundsbron och ut på cykelorienteringen.

Snabbt byte och sen iväg. Vi körde med kartställ båda två och hade lagt upp det så att vi navigerade till varannan kontroll, så att en kunde läsa in sig på nästa kontroll medans den andra navigerade till närmsta kontrollen. Samtidigt som vi backade upp varann för att minimera felkörningar. Funkade jäkligt bra! Orientering är ju vår största svaghet, men det gick riktigt bra, åtminstone till en början. Vi drygade ut våran ledning med ytterligare någon minut. Vi hade nu legat i flera minuters ledning i ca två timmar. Så jäkla skön känsla!! Tvåa efter oss var fortfarande City Wolfs, och därefter Herr & Fru Lindberg tätt följda av Statkraft.

Sen small det! Vi gjorde ett navigeringsmisstag och tappade fyra minuter! F-n! Tappade nu ned till fjärde plats. Höll ihop resten av cykelorienteringen och kunde växla till löp-OL fortfarande på fjärde plats.
Foto: Martin Wichardt
Kort snitslad löpning till starten av löp-OL. Först där fick man kartan. Oj! Inte lätt! Och som sagts tidigare: orientering är inte direkt vår styrka... Speciellt inte löp-OL. Här kunde vi inte heller längre backa upp varann eftersom Emma inte kan hänga på snodd i Christians löptempo och samtidigt läsa kartan. Så nu var Christian "on his own". OL-banan gick i ett stigrikt friluftsområde med många nya stigar och avverkningsvägar som inte fanns med på kartan. Bommade första kontrollen. Här kom nu Malin & Danne ikapp och om medans vi i vårt kartläsningstempo såg tiden ticka iväg. Ytterligare en rejäl bom till andra kontrollen. Någonstans mitt i banan släppte det lite och det började gå bättre, men inte direkt bra. Till råga på navigeringsterrorn gjorde Emma en REJÄL vurpa på några hala rötter och flög i luften och landade på knät som svullnade upp och gjorde ganska så ont. Halta, lytta och lite besvikna, förde vi nu en inre kamp för att hålla högt tempo ända in i kaklet.
Utefter banan blev vi omsprungna av ytterligare ett mixlag som var riktigt vassa orienterare, och på slutet av banan så kom ett tredje lag ikapp oss, från Gefle Multisport. Vi sprang med dem resten av banan och kom in till växling till cykel samtidigt.  Vi växlade betydligt snabbare än dem och kunde dra iväg på den snitslade cyklingen. Två varv på teknisk stig kring Kungshamn Morga. Riktigt fint och kul! Körde okej, varken tappade eller tjänade tid jämfört med ledningen.

Sista delen av banan bestod av OL-löpning (igen). Kort men kuperad banan kring Sunnerstaåsen. Den gick inget vidare heller, flertalet små bommar. På en av de sista kontrollerna så kom Gefle Multisport (som är duktiga orienterare) ikapp oss igen. Vi utgick från en kontroll samtidigt men tog två olika vägval. Vi lyckades slå dem med ca en halv minut till näst sista kontrollen. Till sista kontroll tog vi återigen olika vägval - och helt plötsligt var de drygt en halv minut före oss!! Shit! Vi spurtade för allt vi var värda (och hade faktiskt snabbaste tiden av alla lag från sista kontrollen till mål!), men nådde inte hela vägen fram och de gick i mål 16 sekunder före oss.
Foto: Martin Wichardt
Ja, så från säker ledning i drygt två timmar till en sjunde plats... Klart vi är besvikna! Vi hade det i kroppen, men inte i knoppen! Sen så var det ju så fasansfullt mycket orienteringslöpning (ca 2 mil!)  - vår svagaste gren, och försvinnande lite paddling (våran starkaste) och cykling (också stark). Så hade det varit lite mer "multisport" och mindre löp-OL så hade det nog gått bättre. Men det är ingen idé att gräma sig - bara att ta nya tag till nästa säsong…

…Å vilken säsong det kommer bli, det är ju så fantastiskt kul att tävla! Men nu ska det bli skönt att träna hårdare och mer regelbundet utan att behöva tänka på uppladdning för tävling varannan till var tredje helg som det har varit nu större delen av sommaren/hösten. Det faktum att vi vet precis vad vi måste förbättra är grymt inspirerande - orientering och löpning!! Och vi har en hel lång vinter på oss... Är taggade till tänderna inför denna vinterträning och vi räknar med att komma igen starkare än någonsin! Så se upp nästa säsong...

// Emma & Christian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar