onsdag 3 juli 2013

Haglöfs Åre Extreme Challenge 2013

Ojojoj! Vad det har tränats, laddats, och fixats ute i multisportssverige inför den här tävlingen : ) Jo och så är det ju Nordens största multisporttävling med. I år var det drygt 460 deltagare som träffades i Åre sista lördagen i juni för att njuta/slita.
 
Första växlingsplatsen, nedanför Åre torg
 
Tävlingen börjar med paddling i Indalsälvens forsande vatten över Åresjön in på stranden nedanför Åre by. Därefter en tuff/fin löpning upp på toppen av Åreskutan med drygt 1000hm att njuta av. Efter man rundat toppstugan så bär det av ner mot Huså för att sätta sig på cykeln och cykla tillbaka in till Åre och målgången på Åre torg. Det hela tar någonstans mellan 5h och 6min (Björn Rydvall, vinnare HÅEC 2013) och 10h och 19min då siste godkände deltagare var i mål. Starten går kl 08 och målet är öppet till kl 18.30.

 
Ilägget nedanför Tännforsen

Så där stod jag och Martin (min support) kl 7.30 nedanför Tännforsen, sveriges största vattenfall. Vackert! Och avtagande nervositet för varje minut, eftersom ju närmre starten man kommer desto mindre möjlighet har man att ändra nåt med utrustningen eller tänka på detaljer för växlingarna mellan disciplinerna. Tjoff! Där gick starten, tokintensiv paddling inledningsvis för att komma hyfsat bra in mot forsen och sen hitta en bra våg att ligga på. Jag kände mig stabil i forsen och kunde ligga på bra med ordentlig paddling. Tyvärr blev jag paddlandes själv över sjön på slutet, det tar mer energi än om man bitvis kan ligga på någon annans svallvåg. Jag höll mig topp 11 under hela paddlingen och påbörjade löpningen uppför skutan, rätt pigg faktiskt!
 
I början av skutan upp, Bild: Erik Pütsep
 
Jag blev omsprungen av några och jag sprang själv om några och två bröt tävlingen under löpningen. Det ledde till att jag nu låg 10a när det var dags för växling till cykel.

Växlingen i Huså till cykel
 
Ut ur skogen upp på vägen, Martin springer med, hejjar och filmar. Tack! Det peppade.
 
I Huså stod Martin med cykelskor, hjälm, salttabletter och gel, mmm gott! Upp på cykeln och iväg. I början av cyklingen kände jag mig pigg i cykelbenen. Jag körde på i min takt. Men när jag började få rejält motstånd i stigningarna en bit in cyklingen kände jag att krafterna började sina. Olof i Karlstad Multisport går om mig och får punka. Nej! Skriker jag när jag passerar honom. Till i år var banan omgjord och tillförd en extra stigning ovanför Björnen innan man fick cykla ner mot E14 och in mot Åre by för att trampa upp för den sista stigningen innan downhillsektionen ”Getrappet” och målgången på Åre torg. I stigningen ovanför Björnen var krafterna tyvärr ordentligt reducerade. Jag slet på, sprang med cykeln över myrpartiet efter stigningen. Fick lite respit i utförscyklingen ner mot E14. Ouch! Kramp, när jag hoppade av cykeln för att ta mig över ett krångelparti. Jag tvingade mig själv att fortsätta framåt och tillslut släppte det. Men nu hade jag bara en fart i benen.

 Kraften börjar sina på riktigt i början av stigningen vid Björnen
 

Olof kommer ikapp igen med sin nya slang. Pshyssshy! Hör jag bakom mig, och jag tror att Olof svor. Punka igen? Frågar jag. Ja säger Olof bekymrat. Har du en slang? Frågar han. Jajjemen! Jag hoppar av cykeln och plockar fram min slang och kolsyrepatron innan jag fortsätter. Vi ska ju köra SM ihop nu i juli så vi är ju liksom lite team ; ). Jag hinner se några närma sig i spåret bakifrån. De närmar sig mer och går om. Den här gången kunde jag inte göra något åt Fredrik och Ulf (Team Sthlm Extreme) eller Pär (Sportson Skövde), inte heller Anders (IKSU Multisport) när de passerade mig i början på den sista stigningen mot Getrappet. Jag gick i mål på en 19e plats. Jag gjorde en bra tävling i stort, för top20 är bra när hela multisportsverige är samlat. Sverige tillhör ju dessutom världseliten. Så jag är nöjd med insatsen på sätt och vis. Men nu börjar utvärderingen av vad som hände när energin tog slut i slutet av cyklingen. Och sen börjar träningen för nästa års kraftprov. Yes!!! Man får aldrig nog!!!
 
Törstig, trött, och i mål!!!
 
Morgonen efter tävlingen upptäcker jag att mitt bakdäck är punkat! Ojoj, hade vart trist och cykla på fälgen in i mål, haha!

Tack Mats och Natasha, alla funktionärer och alla medtävlande för en toppen tävling och tack Martin för bästa supporten.

//Christian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar