onsdag 13 mars 2013

Orienteringstävling i KOSOVO

Utlandstjänsten börjar lida mot sitt slut och det ska bli grymt skönt att komma hem till familj, vänner och alla uteleksaker. Börjar bli ganska trött på vårt lilla gym, löpbandet, spinningscykeln och våra förbestämda löprundor. Som tur är så dyker det upp avbrott i denna enformiga träning. Igår så var det elddop för Pristinas orienteringsklubb. Det var tävlingsdags och de som skulle tävla var i huvudsak en nordisk promotionturné för parkorientering ledd av självaste världsmästaren Jörgen Mårtensson. De tävlande bussas runt inledningsvis mellan länder på Balkan och därefter för avslutning i Italien för att springa stadsorientering, turista och slå ett slag för denna vackra sport. Utöver detta fick vi i samverkansteamet och några lokala förmågor möjlighet att vara med och tävla. I Kosovo är orientering en tämligen udda företeelse. Inte många känner till sporten men det finns som väl är eldsjälar som gör sitt bästa för att sporten ska få fäste här. De har ett fåtal kartor av riktigt bra kvalitet, några skärmar och några stiftklämmor och genomför i huvudsak träningar. Till tävlingen hade de dock fått låna SportIdent från Makedonien. Vi tävlade på den längsta banan som var 3,1 km och gick i stad och park. Jättekul att springa orienteringstävling igen och fantastiskt kul att få vara en del av detta. Arrangörerna gjorde ett kanonjobb även om starten var fördröjd med drygt en timme och några av dem tvingades dämpa nervositeten med lite Rakia:)
Jag gjorde en liten bom till första kontrollen, lite för bråttom, ovan vid skalan samt att kontrollen var gömd mellan två bilar gjorde att jag tappade kanske 30 sekunder. I övrigt var det väl bara löpstyrkan som gjorde att jag fick stryk av världsmästare Mårtensson med ca. 2 minuter.
Efter tävlingen var det många som var nyfikna på hur läget är i Kosovo och Pristina och vad vi har för uppgifter här, så Jessika och jag passade på att ha lite försvarsupplysning innan prisutdelningen. Dessutom uppmärksammade vi några av de svenska klubbarna på att det behövs orienteringsutrustning för att de ska kunna fortsätta utveckla sporten här i Kosovo. Jag tror nog att det kommer komma några paket med skärmar, stiftklämmor och gamla kompasser med posten till Kristian och grabbarna i Pristina orienteringsklubb.

Laddade före start.
Kul med orientering!!
Tävlingskartan.


Tack för en mycket trevlig förmiddag i missionsområdet //Danne

måndag 4 mars 2013

EGARs första videoblogg: Skimo by night

Har då lyckats redigera och publicera på YouTube min första video någonsin. Är ganska stolt faktiskt :) Kanske inte direkt världens bästa video, men en bra början. Och det kan bara bli bättre...

Stort tack till Outnorth för den fina GoPro Hero 3 videokameran!



//Emma