tisdag 29 januari 2013

Med SUUNTO hos Kingarnas King!

I helgen var det premiär för Pölders Vasacamp. Ett sextiotal skidåkare med varierande färdigheter hade samlats till fantastiska Lövhult för att förkovra sig i den ädla sporten längdskidåkning under en weekend. Huvuddelen av deltagarna var av kategorin nybörjare och togs väl omhand av instruktörer från Pölder Sport och Nässjö SKI. Utöver skidträning med fokus på teknik så bjöds deltagarna på vallning, föreläsning av Mattias Reck och möjligheten att testa riktigt bra träningsklockor från SUUNTO. Jag och Christian var på plats för att hjälpa alla intresserade att prova framförallt SUUNTO AMBIT, som är Kingarnas Kingking träningsklocka med extra allt. Förutsättningarna för ett bra läger var klockrena och Nässjö SKI hade pistat upp grymma spår, åtminstone till söndagen när jag själv var på plats. Det var både trötta och mycket nöjda lägerdeltagare som lämnade ett vintrigt Nässjö på söndagseftermiddagen.



//Danne



måndag 28 januari 2013

Orientering i Portugal

Jag och min son William tog till flykt mot barmark i Portugal nu i januari. Resan skulle bli en träningsresa inriktad på framförallt orienteringslöpning.


-Flyg
-Hyrbil
-Hotell 4 nätter
-Mat mm.

Allt för under 10 000:-

 
Klimatet så här års är väl som kallast för landets årscykel, och det motsvarar lite småkall svensk sommar. Havet höll en temperatur på ca 15 grader, perfekt för uppfriskande dopp när man har strandlöpt. Gott att få byta Salomon Spikecross mot Fellcross ett tag!

 
 
 
Skönt att det inte bara var jag som kliade mig i huvudet och vred på kartan : )
 
 
//Christian

tisdag 22 januari 2013

Dag 2, EGIF skicamp i Orsa 2013.
I morse började vi enligt rutin med ett teknik pass med Clas. Idag, växel 3, stakning med från skjut. Det handlar om tryck o tajming...
Under gårdagen teknik pass avhandlades växel 2, diagonal åkning. Budskapet vid diagonalåkning var "tryck och njut!" Snacka om att skrattsalvorna haglade :-)

måndag 21 januari 2013

Orsa bilder del1



Skickat från min iPad

Vidarebefordrat brev:

Från: Martin Abaji <martinabaji@gmail.com>
Datum: 21 januari 2013 10:06:25 CET
Till: martinabaji@gmail.com



Skidläger i Orsa, del 1


Igår söndag kl 1630 anlände 6st entusiaster till Orsa för Eksjö garnison idrottsförenings årliga skicamp!

45min efter ankomst stod vi i spåret och matade dubbelstakningar och diagonalåkning i skidspår som närmast kan liknas vid järnvägsräls :-) (ni vet vad jag menar..)Igår söndag kl 1630 anlände 6st entusiaster till Orsa för Eksjö garnison idrottsförenings årliga skicamp!

45min efter ankomst stod vi i spåret och matade dubbelstakningar och diagonalåkning i skidspår som närmast kan liknas vid järnvägsräls :-) (ni vet vad jag menar..)

De kommande 3 1/2 dagarna kommer det bli minst 2 pass/ dag, ett teknikpass på morgonen med allas vår coach Clas DA-len och ett valfritt eftermiddagspass!

Idag måndag har vi avverkat första teknikpasset och de andra är kvar ute och tränar på sina nyvunna kunskaper. Själv vaknade jag med halsont i morse så efter teknikpasset valde jag att ta det lite lugnt och på sätt förhoppningsvis vara på hugget till i eftermiddag i stället!

På vägen tillbaka till stugan mötes jag av ett fantastiskt ljus när solen var på väg upp (se bilderna),
Då blir man glad:-)

/Martin 

måndag 7 januari 2013

Vinterträning i Åre

Snön kom tidigt här i byn (redan i början av oktober!) men sen har det liksom slutat komma…

Har trots det tunna snötäcket börjat köra igång ordentligt med den skidalpina träningen. Vinterns mål är den anrika skidalpina tävlingen Keb Classic. Två dagars tävling med ca 2000 höjdmeter per dag som går av stapeln i Kebnekaise-massivet i slutet av april. Är verkligen ingen stjärna på det här med skidalpint, men har ju några månader till på mig att träna så det ska nog gå bra ;)


Juldagen fick jag och min lagkamrat Sarah Berg en riktigt fin tur upp på Åreskutans topp. Solen var framme i några timmar för en gångs skull, och den lilla snön som fanns gnistrade!


På väg mot toppen



I helgen har jag varit i Lunndörrsstugorna och tränat lite mer tillsammans med Sarah. Trots att temperaturen låg kring noll och regnet hängde i luften och sikten var sisådär så fick vi till ca 1000 höjdmeter och många riktigt fina svängar ned för Santas sluttningar. Klart över förväntan!



Lagkamrat Sarah och jag

Annars så kör jag på med rehabträningen av foten. Det går både framåt och bakåt. Nu är jag ju äntligen frisk och kan köra på ordenligt utan TWAR som spökar. Försöker få in 2-3 pass per dag; ett pass rehab, ett pass styrka och/eller ett-två konditionspass. Det är långsam uppbyggnadsträning som gäller för mig. Avancerade till att springa hela (!) 20 min 2-3 gånger i veckan. Men sen fick jag ett bakslag (troligen för att jag gav mig på skateskidorna) och nu har jag fått både löp- och skateförbud. Löpförbud i några veckor, skateförbud hela säsongen…. Trist! Hade sett fram emot att skatea fram över skaren i Ullådalen framåt vårvintern. Tur att det går bra med skidaplinismen i alla fall!

Hoppas på ett stort snödump här snart!
/Emma


söndag 6 januari 2013

Rehab

Grattis du har fått löparknä!

Skit kul, vad gör jag åt detta då?

1) Gör en egen haveriutredning och ta reda på vad som kan ha orsakat tillståndet.
Vanligast är att benen är olika långa antingen pga av felställning i höften eller för att du sprungit på doserade vägbanor, slitna skor, pronation mm. Det kan även bero på obalans i muskuklaturen.

2) Sätt ihop en rehabplan med stretch, styrketräning, egen behandling och se till att behålla konditionen, (Cykel, simning, djup vatten löpning har bevisad effekt).

3) Köp in lite utrustning eller ta det du har hemma.

Tänkte visa lite med bilder och förklarande text här nedan hur jag tänker för att fåbukt med detta..


 En bandyboll för egen massage och behandling av muskelknutor.
Hur gör man då?
1) Lägg bollen på golvet
2) Sätt dig försiktigt på den (bra att ha kläder på sig..: )
3) Rulla in bollen mot där det gör ont, andas och känn att du slappnar av sucessivt och låter bollen sjunka in allt djupare...GÖTT!

Brödkaveln använder för att kavla ut utsidan av benet senstråket (ITB). Hur gör man då?
1) Lägg kaveln på golvet.
2) Lägg dig på sidan med det skadade benetsutsida mot kaveln och rulla sakta uppifrån och ned mot knäet.

Detta är förmodligen det som kommer ha bäst effekt på löparknäet. Smärta är inte farligt. Här ska det kännas fördjävligt..GÖTT!

Den där lila korven då?
Det är en sån flytkorv som ungarna har när de lär sig simma bland annat.
Vad ska man ha den till då?
Jag brukar ligga på den i syfte till att självmanipulera ryggen. Detta har inget med löparknä att göra utan bara för att släppa på låsningar.
Hur gör man då?
Jo..
1) Lägg korven på golvet
2)Klä av dig på överkroppen
3) Lägg dig på korven och centrera den under svanken. TVÄRS över ryggen inte längsmed!
4) Rulla upp kota för kota i ca 4cm förflyttningar åt gången då du djupandas med magen och låter korven sjunka in i ryggen ordentligt. Ca 5-10 andetag per förflyttning.
Rena meditationen och belöningen kommer då du känner/hör kotorna knäppa till.
Inget farligt men ni som är i USA eller ser på mycket film från staterna och läser detta ska veta att jag varken är doktor eller naprapat eller något annat utan detta mitt; Martin Abaji`s tips till er.
Med andra ord skyll er själva och "Don`t sue me"!

Stretch av sätet 








Kom ihåg att ta reda på orsaken till att du fick besväret annars kommer det tillbaka som ett brev på posten.
Jag påbörjar min egen behandling nu och kommer hålla er underrättade om hur det fortskrider.
Min egen haveri analys är att jag är för svag i baksida lår samt utsida höft (musslan). Kommer ägna styketräning åt baksidalår samt utsidan.

Mina VÄRKTYG :) ska användas flitigt, framförallt kaveln...

Detta var allt för denna gången. Over and out to you!!

//Martin

fredag 4 januari 2013

Träningen i KOSOVO...

Tjenare och god fortsättning alla ni som läser detta.

Jag är sedan ett par månader i Kosovo och gör utlandstjänst. Vi kommer vara kvar i princip tills snön och isen släpper greppet om paddelvattnen och cykelstigarna där hemma. Träningsmöjligheterna här nere är helt ok. Det största problemen är att få till de långa passen. Det är lite mer motigt att köra ett riktigt långpass på löpband eller spinningcykel jämfört med längdskidor eller cykel utomhus där hemma.
Vi har ett eget litet gym i huset där jag bor med det allra nödvändigaste. Ett löpband, två spinningcyklar och lite fria vikter. Utöver detta har vi möjlighet att springa utomhus så länge vi är minst två och springer en av våra förutbestämda löprundor. Rundorna är från 2 km upp till 20 km. Den långa har dessutom en vacker stigning på 500 höjdmeter under den första milen innan man vänder och springer 10 km nerför. (Behöver jag skriva att det är jag som är upphovsman till den långa slingan?) Jag försöker få med mig någon på söndagarna på den långa rundan något som funkat ganska många gånger hittills. Riktigt kul att huvuddelen av gruppen tycker om att träna och följer med ut. Utöver löpning och spinningcykel har jag även börjat köra funktionell styrketräning med TRX. Riktigt skön träning och det känns som att det är brutalt bra för mina klena höfter och lite för klena bål. Jag hoppas verkligen att det är lika bra som det känns så här efter ett par veckor.

TRX på rummet före frukost.
Jag gör även vad jag kan för att hålla igång med orienteringen. Jag försöker hjälpa Pristina orienteringsklubb att få hit skärmar och stiftklämmor. Något som inte är så enkelt om prylarna stoppas i tullen. Det finns inte att köpa OL-prylar i Kosovo och just nu så har man bara några gamla slitna skärmar att träna på. Orientering är inte så stort men det finns några eldsjälar som försöker sprida sporten. I mars skall de köra en tävling där jag verkligen hoppas att jag skall kunna vara med och tävla.

Karta över del av Germiaparken i utkanten av Pristina. Dagen till ära inte passad i norr:)
I morgon lördag blir det TRX före frukost och ett tvåtimmars cykelpass. På söndag TRX och förhoppningsvis långa rundan löpning, om jag nu lyckas övertala någon att följa med.

//Danne


torsdag 3 januari 2013

Varför är jag en sån i***t

I slutet av förra veckan började jag känna nån form av dålig vag känsla på insidan av höger knä. Jag tänkte att, jaha, det kom som ett brev på posten efter ganska mycket tuff uppbyggnadsträning de senaste veckorna, ofta tre pass om dan. Jag tänkte då att jag helt enkelt får vila från löpning, cykel och skidor. Men det gick ju inte riktigt, jag gav mig ut på skidor och tänkte att jag bara kan staka och att det blir bra träning för överkroppen. Till saken hör att jag ju inte är mycket av en skidåkare som de andra i laget, jag är en riktigt glad amatör som kör med klistertejp och snabbglidvalla (sån där skoputsburk).

Men Åhh Haha! Som så många gånger förr så öppnade sig en helt ny värld för mig. Jag upptäckte att man ju kan staka överallt (nästan) om man bara tar i lite och ökar frekvensen när man ska uppför. Och det är dessutom skitkul o se hur branta backar man pallar med : )

Så nu 5 dagar efter mitt nyuppvaknande kommer jag stakandes (ganska tekniklöst säkert) som en idiot inför en uppförsbacke och skrämmer alla andra glada skidamatörer med mitt dödsgny och dräggel när jag äntligen på maxpuls tar mig över krönet.
Det där med att göra saker med måtta är nog inte riktigt min grej tror jag : )

En bra sak med skidåkning med, är att man får sitta i bilen sen o dricka choklad och äta macka, när man kontemplerar över hur passet var.



Känslan i knät är borta nu med, så nu är det fritt fram för annan träning igen. Ha det gott, vi hörs!

//Christian