lördag 27 oktober 2012

Gunde och jag...

Ingen inom idrottsvärlden har väl missat att Gunde Svan föll offer för den elaka luftrörbakterien Twar för nått år sen. Nu har den skördat ett offer till - mig!

Insjuknade på midsommardagen i vad jag trodde var en vanlig förkylning, och som alla som följer den här bloggen vet så satte det ju käppar i hjulet både för ÅEC och Endurance Quest. Blev efter fem veckor bra och kunde börja träna igen i ca två veckor innan foten gick åt pipsvängen på Stockholm Extreme. Ja ja.. det var ju bara att ta tag i rehabträningen så fort det gick. Men precis när jag skulle börja rehaba så sa det pang igen - dunderförkylning nr 2. Ja ja... dem brukar ju säga att man är sjuk mer eller mindre konstant första halvåret som läkare på vårdcentral. Folk hostar ju på en dagarna i ända!

Det var bara att bita i det sura äpplet, skjuta rehabträningen lite på framtiden och kurera förkylningen. Det var en seg en det här också. Fyra veckor senare var jag "nästan" frisk - då kom smällen! Tredje dunderförkylningen sedan midsommar! "Men det kan inte va sant" tänkte jag. Hur mycket otur kan man ha... kan det verkligen bara vara alla "vårdcentralsförkylningar" som drabbar mig extra hårt? Det tyckte inte chefen. Det var bara att börja ta prover för att se vad som var fel med mig.

Ena röret efter det andra fylldes med mitt blod medans min hosta bara blev värre och värre. En och en halv vecka senare, dvs för drygt en vecka sedan, kom svaret: Twar!!!! Fy f-n rätt ut sagt! Räckte det inte med två avslitna ledband och tre dunderförkylningar på raken - ska jag ha Twar också!

Men det var ju bra att veta vad det var. Och det var bara att börja med dunderantibiotikan Azitromycin. Den skördade också sitt offer - min mage!

Idag, efter tio dagar mer eller mindre sängliggandes, med större delen av dygnet bortsovet då jag varit helt ofattbart trött, börjar jag kvickna till. Gick en liten promenad idag i det vackra vintervädret i Åre. Vi har 10 cm kallsnö! Var ett tag riktigt orolig att den planerade resan med Christian till Sydamerika skulle behöva ställas in. Men nu känns det hoppfullt igen.

Foten däremot är "on the road to recovery", har trots alla "förkylningar" kunnat köra rehabträning hyffsat. Nu väntar fyra sköna veckor i Sydamerika, och när jag kommer hem därifrån är förhoppningsvis alla elaka Twar-bakterier ett minne blott. Då, mina vänner, ska jag börja träna igen - och det med besked!

Vad är det dom säger... det som inte dödar det härdar! I will be back...
//Emma


torsdag 25 oktober 2012

Kanske årets mest prestigefyllda tävling...

...Garnisonsmästerskap i nattorientering gick ikväll av stapeln i terrängen runt Brännemon (löparspårcentral i Eksjö). Alla i garnisonen har såklart minutiöst förberett sig under lång tid på denna drabbning: Ska jag springa hårt i början, ska jag följa stig eller korsa bräsket, kommer jag slå Majoren eller han mig!?
Målgång med marschaller

Individuell start och gafflade banor, yippi! Jag spikar kontroll efter kontroll, på väg till kontroll fyra kommer Kung Bore, snön vräker ner och stigen bara försvinner, ojoj nu är det bäst att hålla tungan rätt i mun och gå säkert! Men det är bra med snö i Brännemon, det ska helst ligga en decimeter när vi kör Ultimata Brännemon nästa fredag, det hör ju liksom till tänker jag och innan jag försvinner in i kartan igen. Jag spikar inte alla kontroller men de flesta. Man möter hela tiden löpare som springer kors och tvärs i gafflarna i det ganska begränsade banområdet (det hade varit kul att se allt uppifrån : )). Efter 4km passerar jag mållinjen med en skön och glad magkänsla, gud va kul det var!

Sen bjöd Regementschefen på Ärtsoppa på mässen torsdagen till ära. Tack för det!

Stort tack Idrottsavdelningen! Ni gör allt ni gör så bra och professionellt!


 Det blev silver till mig, och ja, Majoren slog mig...


...Vad gör man inte för att behålla en god stämning på jobbet : ) Skämt och sido, Johan du regerade ikväll det vet du!

//Christian

fredag 12 oktober 2012

Korally påväg till jobbet!

Första frostmorgonen i Stockholm och jag bestämmer mig för att ta den långa vägen till jobbet, ca 3,5 mil.
Blir glatt överraskad på järvafältet då vägen är blockerad av kor. Får kliva av cykeln och på djupfrysta fötter försöka få dessa gigantiska djur att flytta på sig.
Inte varje dag i Stockholm man får fösa kor för att ta sig fram...

//Malin

onsdag 10 oktober 2012

Femmans multisportrace 2012

Sådär.. Sista tävlingen för säsongen avklarad iom 5ans som i år gick i och kring den vackra staden Kungälv!

Jag kom till Götet något dygn innan tillsammans med familjen för att fira min ena dotter och besöka Universeum samt Liseberg.
Jag kan verkligen rekommendera Universeum för er som ej ännu varit där. Finns något för hela familjen!

Inför tävlingen var den största funderingen hur jag skulle klä mig!? Alltid lika svårt så här på höstkanten.
Det fick bli tights, avklippt underställströja och tävlingsblus, (något för varmt visade det sig eftersom det blev kanon väder).
Så här såg upplägget ut:

Paddelstart i Nordreälv, temp 1-2'. Innebörd: blöt från start...
Mtb, teknisk bana (blöt framförallt)
Mtb, lång bana med sprintorientering i Bohus-fästning
Löporientering

Jag möte Malin på TC kl 0630. Vi inledde med den sedvanliga planeringen av uppgiften, vägval, utrustning, energi mm.
Därefter klafsade vi (tc låg på en vattendränkt äng) bort med våra växlingslådor till fållorna för tävlingsgenomgång.

Vi beslöt oss för att inleda med drag kopplat från start.
Då startskottet gick befann vi oss ca 100m bakom startlinjen och strulade med ena karbinkroken till draget.
Paddlingen gick bra och efter halva sträckan låg vi 2a i mixklassen och 6a totalt i fältet.
Efter fortsatt strul med karbinen och endel ofrivilligt badande växlade vi ut på 1a mtb sträckan som 2a strax före up'n running.
Malin på lite sega VM ben med däck som sög fast i leran + att jag var tvungen att pumpa i mer luft i bakdäcket (kollade däcken innan start!?) gjorde att vi halkade ned på 3e plats inför mtb del2.
Vid växling till sprint ori bytte vi cykelskorna mot Lätta tg skor (Salomon fellcross) och gav oss ut på kontrolljakt till fots.
Lite bristande orientering inne på fästningen från min sida och vi halkade ned ytterligare en placering.

Sprintori'n avslutades med en firning ned för norra muren och därefter växling till cykel igen. Bara 2 min efter 3an.

I inledningen av långa mtb orienteringen missade jag "kärleksstigen" uppför berget vilket innebar ytterligare tidsförlust.
Vi kunde fortsätta sträckan med känslan att vara helt själva. Vi såg varken någon framför oss eller bakom.
Det hade underlättat att haft några inom synhåll för att driva upp det egna tempot vilket annars riskerar att hamna i en"lagom" fart.

Efter långa blöta och leriga stigar var det äntligen dags att växla ut på sista 12km löporienteringen.

Jag kände snabbt krampkänslan komma smygande i framsidalår runt vänster knä. Slutsats, koppla drag på Malin vilket ger den lilla hjälpen uppför.
Malin har ju som bekant inga problem med att springa...

Orienteringen gick ganska bra och vi konstaterade efteråt att vi tog in ca 10 min på 3an under denna sista sträckan.

Malin och jag korsade målsnöret 10 min efter 3e laget och slutade alltså på en 4e plats i långa mixklassen efter
7h 40min tävlande.

Med lite mer flyt och utan materielstrul hade vi kunnat knipa 3e platsen!

Detta resultat visade sig dock räcka till en 2a plats totalt i mixklassen på långa cupen.

Kul att alla i EGAR kunnat vara med och bidra till detta fantastiska resultat!

Stort grattis till oss : )

Tack alla nära och kära som står ut med alla långa träningspass och andra åtaganden!! Ni är bäst!!

//Martin

Bilder hoppas jag dyker upp på femmansmultisportrace.se inom kort.

onsdag 3 oktober 2012

VM - ett riktigt äventyr


Det har nu gått 10 dagar sedan jag korsade mållinjen i södra Frankrike och VM-premiären var över. Kroppen har börjat återhämta sig, jag ser inte dubbelt längre och jag somnar inte så fort jag sätter mig ner. Dock har känseln i fingrar och tår inte riktigt kommit tillbaka än, men det är ett mindre problem.

Test av klätterutrustning
Jag hade alltså förmånen att få hoppa in i Team Polar Puls.com och tillsammans med Ulf, Jörgen och Jonathan ta mig an den dryg 50 mil långa VM-banan. Avståndet avskräckte inte alls, men däremot antalet höjdmeter som skulle avverkas gjorde att jag var mer än lite smånervös innan start.
Och som vanligt är det ett mindre kaos när allt skall packas, skall man lägga extra tightsen i låda ett eller två och var kommer jag behöva torra skor?
Vad kommer jag vara sugen på att äta dag tre, snickers eller franskt "ful-godis"? Det är svåra frågor att ta ställning till sådär innan start.
Men till slut var vi äntligen igång. Efter två för-starter, en kort prolog under fredagen och gemensam cykling upp till starten (1,5 timme uppför klockan 04.00 på lördagens morgon), fick vi ge oss ut på banan. Första sträckan var uppe på en glaciär och stegjärn, isyxor och rep kom till användning. För att inte äventyra säkerheten allt för mycket fanns det en minimumtid på 7,5 timmar på denna sträcka, vi klarade den på 7 och fick då vila 30 minuter innan det var dags för en kort cykeltur till nästa treeking sträcka.

Översikt på banan, den var tuffare än vad den såg ut
Och det var väll nu tävlingen började på allvar, höjdmeter lades på höjdmeter och timmar blev till dygn. Under vår veckas tävling hann vi avverka nästan 20.000 meter uppåt och lika många nedåt. Att knalla uppför var aldrig något större problem, det är att gå nedför som tar kol på både fötter och ben. Alla timmars kasande på snedden i något stenskravel, eller när den enda vägen ner för berget är just rakt ner. Just detta är väldigt svårt att träna här hemma, Hammarbybacken går inte riktigt att jämföra med terrängen som vi rörde oss i nu.
Det är omöjligt att komma ihåg alla detaljer under ett såhär långt race, men vissa sträckor minns man tydligare än andra.

Att få rätt sak i rätt tunna/låda var inte helt lätt
En av banans riktiga höjdpunkter var raftingen. Att få paddla klass 4-fors själva utan guide var riktigt roligt. Att vi sedan lyckades med konststycket att köra fast vår båt så rejält att vi var tvungna att hämta hjälp för att få loss den är en annan historia.
Båda paddelsträckorna gav också utdelning på det åkband vi fått fastsatt runt handleden innan start. Det gick inte att slappna av ens i fem minuter då vattnet strömmade rejält hela tiden och det var stenar precis överallt. Jag och Uffe i "lättvikts kajaken" lyckades undvika att gå runt, medans Jörgen och Jonte i den något tyngre lastade kajaken fick bada två gånger.
Sen gillade jag canyoning sträckan, hasa på rumpan på hala stenar i en bara några meter bred ravin var otroligt vackert. Att den sedan avslutas med en repellering på ca 100 meter fritt hängande längs en bergssida gjorde den inte sämre. Det är dock första gången jag repellerar iförd våtdräkt och flytväst, det gäller att vara på den säkra sidan...

Starten har gått, mot glaciären


Många timmar på sadeln blev det

Temat på årets tävling var "back to nature" (därav cykel till start istället för buss) och banan gjorde verkligen skäl för det namnet.
Vi fick uppleva helt otroligt vacker miljö, den ena vyn mer storslagen än den andra. Det märktes att banläggaren verkligen tänkt till när han la rutten vi skulle färdas.
Däremot är det ibland svårt att uppskatta vacker utsikt när man måste fokusera blicken rakt ner i marken för att inte trampa fel.
Och skulle man nu råka trampa fel kunde konsekvensen bli mer än allvarlig på vissa ställen.
Som exempel var delar av cykelsträckorna förlagda till jättefina stigar som slingrade sig nedför bergen. Det var bara två saker som försvårade det hela, nummer ett stigen var ungefär 30 cm bred och två det stupade flera hundra meter rakt ner där stigens 30 cm tog slut.
Lägg till lite sömntrötthet på det och en och annan sten som man kan studsa lite på och vipps så är det inte lika lätt att cykla.

Ännu en fantastisk vy

Men efter 6 dar, 23 timmar och några minuter gick vi i mål. Då hade vi fått korta av banan genom att stryka den sista treekingen.
Vi hade då överlevt magar som bråkat, sträckor som aldrig ville ta slut, brist på vatten och mycket annat.
Jag kämpade med stora sömnmonster under sista sträckan. Somnade på berget efter att ha sett 30 Jontar springa omkring och vaknade av att Uffe stod och skakade på mig.
Men till slut lyckades vi ändå korsa mållinjen.

Största delen av bana tillbringades till fots med stavar i händerna

Vad behöver jag då förbättra tills nästa lång-tävling:
1. Träna på att förflytta mig nedförs, nej jag var inte snabbast denna gången heller.
2. Bygga upp min styrka i överkroppen igen. Då jag ofta brukar gå på kraft istället för teknik kan jag med säkerhet säga att jag inte utvecklats i positiv riktning av mitt brutna nyckelben. (Dock var detta det sista jag gjorde med skruven i axeln, den är borta nu och träningen "10 chins innan jul" är i fullgång)
3. Min sångröst, jag sjöng absolut sämst av oss fyra. Behöver även utveckla mitt minne av sångtexter då jag oftast bara kan få fram enstaka rader och refränger.

Hur som helst, detta var ett riktigt äventyr. Jag är väldigt glad över att jag fick möjlighet att delta på en tävling som denna. Det har varit mitt mål under en längre tid att få genomföra en riktigt lång tävling utomlands. Att det skulle bli ett VM gjorde inte saken sämre.
Så tack Uffe, Jörgen och Jonte för att jag fick följa med, ni är kanon.

//Malin

Alla foton kommer från multisport-fotografen Andreas Strand

Lunch date med Guevarra

Det blev ett varv runt sjön i Skullaryd utanför Eksjö.
Otroligt härligt med syret i luften och alla färger som möter en längs sjökanten!
Ett toppen lunch-pass med fokus på teknik och en form koll inför helgen.

tisdag 2 oktober 2012

Vem vill ha bajs på däcken?

Jag vill! Ojojoj vilka roliga pass man kan hitta på på Österlen. Förra året var jag här och körde ”Kohagsintervall” brant och tekniskt, mycket koskit på däcken dock.

Bild: På toppen av en kohage
 
I år gjorde jag en bana som gick upp och ner över sand/gräsdynerna på Ravlunda skjutfält, jobbigt och skitskoj! Mycket fårskit på däcken dock, det finns mycke djur i Skåne. Min Superfly Elite 29" visar sig även så här i sand/gräs vara ett säkert kort. Det är sjukt stabilt med de stora hjulen i sanden.
 
Jag tycker att det är svårt att förstå hur ett ställe kan ha så fina sandstränder och samtidigt vara så grönt och lummigt. Det är rena paradiset för mig som gillar att prehabspringa (förebygga fot- och benproblem) barfota på stranden, den tar ju nästan aldrig slut.

Bild: Mer påklädd än Colting 

Och ja hade det inte varit för att det börjar bli kallt i tältet nu, så hade jag nog hängt kvar lite till ; )

 
 
 
Tack fina Skåne!
 
//Christian