fredag 29 juni 2012

ÅEC-drömmar i krasch… men Åre-drömmar förverkligade


Jaha… då var det oåterkalleligt - det blir inget ÅEC för mig i år :( Har precis meddelat tävlingsledningen. Årets stora mål gick åt pipsvängen på upploppet - sista veckans intervaller byttes mot ett elakartat förkylningsvirus som gav mig fyra dagars sängliggande och en fortsatt envis nästäppa och slemmig hosta. Lilleskutt-tårar har flödat, men det är väl bara att skrapa ihop resterna och ta nya tag till nästa år… 

Nu bor jag ju iaf i Åre! Sista veckorna har varit något kaosartade - sista tentan på läkarprogrammet (gick bra - puh!), examen, flytt från Umeå till Åre, flyttkaos i nya lägenheten, och börja jobba på nya jobbet som akutläkare på Åre HC.

Utsikten från min nya balkong :)
Träningen har trots detta flutit på bra och formen var definitivt på uppåtgående. Sista veckornas träningsschema var lagt och följdes noggrannt, på plats i Åre. V12:an gick fint i forsen trots höga vattennivåer och löpningen över skutan gick betydligt snabbare än förra året trots mängder av kvarvarande snö från vinterns dump. Sista veckans intervaller för formtoppning hann precis påbörjas innan jag på midsommarafton började känna lite i halsen, och på midsommardagen vaknade jag med hosta och var helt matt. Stannade i sängen hela helgen, och när jag borde gått och jobbat på måndag var det bara att ringa och sjukanmäla mig - obra start att sjukanmäla sig andra veckan på nya jobbet! Men det är nog ingen som vill träffa en doktor som är blek och matt och hostar järnet!

Det var trots allt flera dagar kvar till dagen med stort D, och hoppet är ju det sista som sviker en. Så in i det sista närde jag ett hopp om att jag skulle kunna köra imorn. Vaknade lite piggare idag, testade t.om. att köra den nya sträckningen på cyklingen, men jag hostade som en tok i varje lite uppförsbacke och hade blodsmak i munnen av allt hostande. Till slut var det bara att ge in, ringa till tävlingsledningen och kasta in handduken. 

Imorn får jag spendera all min energi på att supporta Christian, heja på alla andra tävlande, och studera mina konkurrenter inför nästa år. Det blir nog bra det också, men rejält besviken är jag allt…. Enda trösten är väl att det inte är nån forspaddling i år - då är det inte en riktigt lika kul tävling! 

//Emma

Min paradgren, forspaddlingen, är inställd pga för höga vattenflöden - enda trösten för mig...


torsdag 28 juni 2012

Revinge rogaining

Inget Åre för min del i år så vad kunde väl då vara bättre än att åka till Skåne och tävla. Jag och en kompis (Walle) bestämde oss för att köra. Tävlingen är en fyra timmar lång rogaining (kontrollplockning) där man i huvudsak kan förflytta sig med cykel. Det är 40 kontroller utplacerade på två kartor, en 1:15000 och en 1:50000. Dessutom har de lagt till ett litet taktiskt crux att man bara får ta 10 kontroller per gång innan man måste in till TC och tömma dessa. Tävlingen är fri att köra individuellt eller i lag. Självklart skulle man kunna tjäna på att köra i lag och hjälpas åt med dragjobb och orientering men vi valde att köra solo. Min plan var att försöka mig på att ta alla kontroller och göra detta i fyra omgångar. Starten gick kl. 10.00 och jag tog ca. 2 minuter på mig att dela upp kontrollerna innan jag stack ut på första rundan. Kändes initialt som att jag hade en hyfsad plan och var tillbaka på TC efter 57 minuter med tio kontroller i pinnen. Ut igen, denna gången i närområdet på 1:15000 dels kartan. Några bommar och lite strul senare så tömde jag av ytterligare 10 kontroller efter ca. 1h och 45 minuter. På denna runda hade jag min första närkontakt med de skånska brännässlorna. Helt sjukt, fält med meterhöga nässlor som man var tvungen att bushwacka sig igenom. Var rädd för att få någon form av överreaktion när jag slagit mig igenom ett fält för mycket... Nu började det visa sig att min plan inte varit så imponerande. Skulle vara tvungen att dela avbryta runda tre långt ut och därefter ut långt igen för att starta runda fyra. Konstaterade i slutet på tredje rundan att jag inte skulle hinna ta alla kontroller. Lyckades med att ta 5 på sista vändan och gick i mål med 35 kontroller med ca. 8 minuter till godo. Blev lite överraskad att så få var inne hittills och ännu mer överraskad när flera tävlande drog över tiden med poängavdrag som följd. Tack vare detta så räckte mina 35 poäng till en andraplats. Slagen av Jonas Andersson i Frosta Multisport som fick ihop 36 poäng.
Avslutningsvis var det en riktigt rolig och väl arrangerad tävling som jag gärna återkommer till om det passar i kalendern. Då har jag en bättre plan för hur jag ska dela upp kontrollerna. Blir det fler gånger så lyder jag rådet om heltäckande klädsel :)

//Danne

onsdag 20 juni 2012

Kajakdagarna - en regnig historia

I helgen var fyra av sex  EGAR-medlemmar på plats i Stockholm för att deltaga under kajakdagarna.
För första gången var det inte bara kajaker som ställdes ut vid Sjöhistoriska museet på Djurgården, Outnorth smällde upp 52 tält och visade upp det mesta ur deras mycket rikliga sortiment av outdoor prylar.
52 tält krävdes för att rymma allt

Fredags kvällen ägnades åt förberedelser, vi skulle ha ett tält där vi visade upp  kompressionskläder från 2XU samt provsmakning av Blåband Expedition Meal (frystorkad mat)
Vi hade även ett stort tält där vi visade upp delar av vår multisport utrustning bestående av bland annat kajaker, cyklar, skor, vätskesystem och ryggsäckar.

Kompression och frystorkat bjöds det i vårt tält

 Men självklart kunde inte helgen passera utan träning. Lördag morgon var vi uppe med tuppen för att hinna med ett löppass innan mässan öppnade.
14 km över natursköna Djurgården avverkades i behagligt morgontempo. Alltid kul när vi får tillfälle att träna tillsammans.
Och lagom tills vi var ombytta och mässan öppnade kom regnet, regnet som skulle bli ett bestående inslag under dessa två dagar.


Jocke under burpee-tävling

 För att hålla värmen uppe under denna ganska kyliga juni dag annordnades en burpee-tävling.
Tävlingen gick ut på att under en minut göra så många burpees som möjligt, alltså ner och göra en armhävning följt av ett upphopp. Det är jobbigt, jag lovar!!
Detta var en av många små interna tävlingar under helgen. Det tävlades även i att göra upp eld, benböj på ett ben och att på tid ta sig mellan två bojar på en S.U.P (Stand Up Paddling).
Den enda gemensamma nämnaren under alla dessa tävlingar var att Danne stod som vinnare i samtliga grenar. Vi andra misstänker någon form av fusk, smygträning eller dyligt, men har inga bevis för detta i dagsläget.


Christian testat S.U.P
En mycket populär aktivitet var att testa på Stand Up Paddling (S.U.P), eller det var iaf tills EGAR lade beslag på brädorna och vägrade lämna tillbaka dem på två timmar.
Christian visade upp oanade talanger på den ostabila tävlingsbrädan, men visst det blev ett par dopp i Djurgårdskanalen.



S.U.P på tävlingsbräda

 Fredagskvällen avslutades med gemensam middag för alla som ställde ut för Outnorth's räkning och det blev en mycket trevlig kväll. God mat och många skratt innan det var dags att vända hem till tälten igen (jag vände dock hem till sängen)
Söndagen bjöd på, tro det eller ej, ännu mer regn!!!
Men trots det fantastiskt dåliga vädret så hade vi fullt upp med att blanda frystorkat till besökare som ville smaka, visa upp kompressionskläder och inte minst berätta om alla våra prylar i det stora tältet.
Mest intresse var det faktiskt för min motions/havskajak, en Epic 18X, vi fick ordna med en egen provpaddling för intresserade kajak köpare. Jag kände mig nästa som en kajakförsäljare där ett tag, mycket roligt.
Något som också var lite extra roligt var alla positiva reaktioner vi fick på den frystorkade maten besökarna fick provsmaka. I princip alla var imponerande av smaken och näringsinnehållet i påsarna. En liten kille på runt två år åt nästa upp en halv påse Skinnarmo's Pasta Carbonara, han hade inte velat äta något till lunch, men frystorkat smakade tydligen lillkillen och det måste ju vara ett gott betyg...



Löpning i centrala Stockholm

 Slutligen vill vi passa på att tacka alla inblandade för en mycket trevlig helg. Trots att regnet vräkt ner så var det idel leenden och glatt humör. Vi hoppas på ett återseende under nästa år och vem vet, kanske kommer även solen på besök då....



söndag 10 juni 2012

Paddling med hastighetsmätare

Söndag morgon, risgrynsgröt till mig o barnen och sen kvalitetstid med båten, långpass paddling : )... Jag tycker att det är rätt svårt att hålla "rätt" tempo när man paddlar. Det är så lätt att falla in i nån "lagom bekväm" fart, och så blir inte passet som man tänkt sig. Därför är det grymt bra att köra med GPS-klockan, då är det bara att bestämma vilken hastighet man ska försöka hålla och köra. Imorse körde jag distans 1h och 50 min på mellan 10,5 och 11 km/h. Tydligt, enkelt och jobbigt!



//Christian

fredag 8 juni 2012

Försvarsmaktsmästare i multisport

Lördagen den 2 juni avgjordes Försvarsmaktsmästeskapet (FMM) i den ädlaste av idrotter, nämligen multisport. Tävlingen hölls i samband med Sportson Adventure Race som i år var andra deltävlingen i Svenska multisportcupens sprintklass. Tibro var tävlingsort och EGAR ställde upp med två lag, EGAR Svart med Christian och jag (Daniel) samt EGAR Gul med Martin och Gustav Wachenfeldt som skulle köra sin första multisporttävling. Totalt var det bara åtta anmälda lag i FMM, tyvärr verkar det vara svårt att få folk att vilja vara med trots att Försvarsmakten betalar anmälningsavgift, kanothyra, fixar boende, resa, mat efter tävlingen och inte minst 8 timmars arbetstid. Vi som var där fick dock en kanondag med fina banor, fint väder och en riktigt bra arrangerad tävling.
Snyggaste kanoterna!!
Gustav och Martin planerar...
Sträcka 1. Prolog orientering 3,1km:
Starten gick som väntat i mycket högt tempo och det var hård kamp in till första stämplingen. Axa-Adidas drog direkt ifrån övriga fältet. Christian och jag hängde i bra och tampades med High Chaparall och team Ulvsbyn om platserna bakom Axa-Adidas. Vi växlade till paddlingen som tredje lag men bara sekunder skiljde mellan andra och fjärdeplats. Martin och Gustav fick kriga lite mer om första stämplingen men jobbade sig uppåt i fältet under resten av löpningen och var med bra in till växlingen.




Sträcka 2. Paddling Kanot 7,5 km
Paddlingen var på Tidan och vi skulle köra två varv så vi kunde hela tiden ha god koll på hur vi låg till. Christian och jag fick inte till flytet riktigt på paddligen, det kändes som vi stressade lite och det var lite småstruligt. Vi tappar lite mot High Chaparall men drar ifrån lite på Ulvsbyn och växlar som tredje lag, runt 30 sekunder efter High Chaparall. EGAR Gul gör en riktigt bra paddelsträcka och kör upp sig till en femte/sjätteplats och ligger nu på en stabil andraplats i FMM.




Sträcka 3. MTBO
Första delen på sträckan var orienteringsintensiv inne i Tibro. Vi gjorde en bra växling och tog ett bra vägval ut från TC och var ikapp High Chaparall halvvägs till första kontrollen. Därefter så lyckas vi med att orientera ifrån dem då de gör några småmissar och vi är på ensamma på andraplats ut på den andra delen av sträckan som går i skogen norr om Tibro på stigar och småvägar. Här klarar vi inte riktigt att hålla uppe tempot samt att jag gör några småbommar i samband med omvikning av kartan. Detta gör att både High Chaparall och Ulvsbyn närmar sig och kommer ikapp. Ytterligare en liten bom och de cyklar om oss. Vi är nu nere på en fjärdeplats men biter i bra in mot TC. Gustav har oturen att få in en grov gren i bakhjulet på en riktigt stökig avverkningsväg. Grenen knäcker växelörat, sliter av växelvajer och kedjan. Här tar tävlingen tyvärr slut för Martin och Gustav.




Sträcka 4. Orientering 6,5 km
Sista sträckan var även den av stadsorienteringskaraktär med lätt orientering och asfaltslöpning. Det höga tempot började ta ut sin rätt och jag var ordentligt sliten. Snodden fram till Christian var bitvis rejält spänd. Jag lyckades dock att orientera rätt bland alla hus och gator. Avståndet både fram och bak kändes svårt att göra något åt men mot slutet av sträckan kändes det som att vi kom lite närmare tredjeplatsen. På sista kontrollen gör Ulvsbyn en miss och vi kan knipa tredjeplatsen i tävlingen och segern i FMM.




Tävlingen var riktigt rolig, kanske lite för lite skogsorientering för min del men man kan ju inte få allt. Det kändes riktigt skönt att vi kunde försvara guldet i FMM. Till nästa år hoppas vi att det kommer lite fler lag från Försvarsmakten.

//Danne      

onsdag 6 juni 2012

Spik på sightseeing i Värmland

När Schweiz resan (APEX) blev inställd drog jag och spiken till Värmland.
Får ju passa på att visa upp "hemmaplan" innan det är dags att plocka ut honom (tror det är en han)
Vi har cyklat Kristinehamn - Karlstad, paddlat i Vänern och igår beundrat utsikten från Bryngfjordsbacken.
Imorgon (ons) drar vi till Sunne på cykeln.

tisdag 5 juni 2012

EGAR + Suunto = Koll på läget

Vi i EGAR har länge följt utvecklingen i pulsklockedjungeln, nu har vi hittat vår "perfekt match". Vi har inlett ett samarbete med Suunto. Det innebär att vi numera bär Suunto Ambit på armen, våra Ambit ger oss viktiga värden som position, puls och altitud under alla våra tänkbara tränings- och tävlingsförhållanden. Vi i vår tur bidrar med viktiga erfarenheter från vår tränings-/tävlingsverksamhet tillbaka till Suunto i olika sammanhang. 


Redan under första passet blev jag frälst i pulsgrafen som kan väljas som ett viningsmode. Den gör det mycket enkelt att på ett översiktligt vis kontrollera hur man ligger i puls/ansträngningsnivå under exempelvis ett intervallpass. Då ser man tydligt om grafen ger en tydligt jämn kurva, eller om pulsen ökat från intervall till intervall, eller att 2 minutersvilan emellan inte tagit ner pulsen till samma nivå i slutet av passet som den gjorde i början.


För övrigt är jag i Halmstad på jobb. Jag passar förstås på att återhämntningslöpa barfota i finsanden på Tylösand : )


//En återhämtad Christian med full koll på position och puls... för en gångs skull... : )

fredag 1 juni 2012

Träningslägret v.21 i Åre

Vi har varit på träningsläger i Åre v.21. ÅEC-forsen premiärpaddlades, först med forskajaker för att reka och sen med våra Epic V12 (premiär ever för EGAR). Paddlingen gick galant! Några bad i det 10-gradiga vattnet blev det dock. Första lyftet under järnvägsbron i Duved höll på att svämma över alla kanter, så där fick vi lyfta över järnvägsspåret.


Vilken vuxenlekplats Åre är!



Därefter blev det löpning över Skutan, skulle nog egentligen behövts snöskor men det fick gå ändå,  snöpuls :)


Vi kom till slut ända upp, fick lite vindskydd i nödrummet i toppstugan medans vi stoppa i oss en bar. Hade tänkt springa ned till Huså (cyklarna stod där och vänta) men med tanke på att sikten var noll och tempen lika så så bestämde vi oss för att back-tracka i våra egna spår. Kändes inte så lockande att gå vilse på Skutan och ramla ned för nått stup... Ett bra löppass ändå!

Vi körde två riktiga kvalitetscykelpass utöver alla cykelpass mellan bilen och kajakerna (för logistikens skull). Det ena på grus och asfalt med mtb nästan Åre-Vålådalen-Åre ca 5mil. På vägen till Vålådalen finner man en riktigt fin klättring, lång och seg.
Det andra passet blev premiärtur på ÅEC-cykelsträckan. Vi följde den ca 3mil långa sträckan med undantag för det välkända kärret, det var i våra ögon onödigt blött just den dan : ) I övrigt var banan hyfsat torr och fin förutom en del träd som gått ikull under vintern.

5 dagar efter första turen upp på skutans topp, var vi där igen och kollade snödjup : ) Nu var det säkert inte mer än dryga metern där uppe. All snö på stugan (bilden ovan) var borta och det fanns bitvis riktigt hygglig skare att löpa på. Allt var så gott att vi bestämde oss för att köra hela löpningen Åre-Huså. Det var mkt snö ner mot Huså, men vi trotsade ömmande underben (efter alla genomtramp genom skaren) och sträckte ut löpstegen när vi nådde barmark och porlande fjällbäckar på sluttningen mot Huså by.


I Huså hade vi bestämt att vi skulle fråga någon trevlig Husåbo om vi kunde få koka lite vatten till vår medhavda frystorkade "efter långpass mat" 24HMEAL. Vi fick detta och en trevlig pratstund med en mycket trevlig Husåbo. Han avslutade vårt besök med att önska oss lycka till i den kommande tävlingen och att vi fick komma tillbaks och koka vatten under våra träningspass. Det kommer vi gärna och gör : ) Härliga Jämtland!

Det blev en vecka med många höjdmeter och mycket forspaddling. Satsningen inom laget mot Åre Extreme Challenge känns "on track".

 En sak är säker, det blir hårt och tufft i Åre den 30/6.

//Christian